Ahmet Özol Renk





          İnsanlar çevresinden yansıyan renkleri algılayıp bunu bilgi ve kavrama dönüştürme çabası  içindedir. Bu karamsallıkta renk somut bir etken gibi karakterini belirlemiştir.Canlı ve cansız varlıkların renk özelliklerini ortaya çıkartan ışığın yapısındaki özellikler Bu alana ilgi duyan bilim adamlarının dikkatini çekmiş,bir takım araştırmalaryapmalarına sebeb olmuştur.Bu araştırmalar sonuçu renk ve sıcaklığın ilişkisi ortaya konulmuş her renkli yüzey kendi kimliğiyle ilgilirengin karşıtı olan renge ait olmak üzere, insanların psikolojik algılarında boşluk yaratır.Renklerin ilişkisiyle beraber karşıtlık ortaya çıkar.Karşıt değerler ilişkisine, itme ve çekme söz konusudur.Renklerde karşıtlık kavramı tamamlayıcılık kavramı eklenmektedir.

        RENK ÇEMBERİ VE TEMEL KAVRAMLAR

        Temel renk çemberi sanat basamaklarında başlangıç noktası olarak kabul edilir.Sanat alanında ve sanat eğilimindeki sıralama da üç ana renk ilkesine göre genellikle ara renklerle birlikte on iki renk değeri gösterilmektedir.

        Renk ışıkta çıksa da renk karıştırma ve kullanımdaki esaslar renk kaynağının ışık ve boyalar (pigment) olmasına göre farklıdır. Işığın ışınları direkt ışıktır ama boyanın rengi yansıtılmış ışıktır.

         PİGMENT

        Bir yüzeye renk katmada kullanılan sıvı ,toz ya da değişik medyumlarla karışımlı boya maddelerinin renk sağlayan  niteliğine pigment denir. Pigmentler karıştırılarak renkler üretilebilir.

        SATURATİON(Doyum)

        Renk çemberinde komşu renklerle yapılan bir çok karışım sonuçu zenginleştirilendir.İki karşıt renk pigment olarak karıştırılırsa krem grisine dönüşmeye başlar buna da saturation denir.

          HUE

         Renk çemberinde yer alan renklerden herbirini  diğerinden ayıran karekteristik özelliklerine denir. Renk çemberindeki sarı, mavi ve turuncunun renk karekteri hue olarak açıklanır.Dalga boylarıyla olan ilişkiden hue ortaya çıkar.

           VOLUE

          Volue,parlaklık olarak bilinir.Eğer bir renkteki açıklık-koyuluk derecesidir.Pigment karışımında siyah ve beyazın katılmasıyla ayarlanır. Bu şekilde ortaya konulan derecelenmelere  ara ve geçiş  değerleri eklenirse sonsuza giden bir yapılanma ortaya çıkar.

           ANALOG RENKLER

       Bir ana renk, iki ana renge doğru karışımlar oluştururken kendi renk özelliğinin diğer renklerin içine girmesiyle yeni oluşan renklerde kendi varlığını değişik değerlerde sürdürüyor demektir. Renk çemberinde yan yana gelen renklere analog renkler denir.Böylece paletteki renklerin daha kolay  algılanması sağlanır.

          SICAK SOĞUK RENKLER

         Ateşten ve güneşten algılanan sarı,turuncu,kırmızı gibi renkler sıcak olarak adlandırılırken kar ve buzu çağrıştıran mavi,mor ve yeşili kapsayan renkler soğuk olarak adlandırılmaktadır.

         Sıcak ve soğuk renklerin yakınlık uzaklık bakımından yarattığı ayrı ayrı etkiler göz önünde tutularak farklı etkiler yaratması sağlanır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Le Corbusier

Osmanlı Mimarisi

Tasarım Felsefesi